Hoe werkt een elektrische fiets?
Zelf trappen
Op een elektrische fiets moet je wel zelf trappen en het werkt eigenlijk net als een gewone fiets met versnellingen. Jouw eigen kracht wordt gecombineerd met de ondersteuning van een elektromotor. Hierdoor kost het je minder moeite om vooruit te komen. Bovendien kun je sneller fietsen en het een stuk langer volhouden. Op een elektrische fiets wordt je tot ongeveer 25 kilometer per uur ondersteund.
De manier waarop dit gebeurd is echter verschillend. Zo kun je kiezen tussen twee systemen: rotatiesensor of een krachtverdubbelaar. Met een rotatie wordt je ondersteund wanneer de pedalen bewegen. Een krachtverdubbelaar meet hoeveel kracht jij op de pedalen zet en verdubbelt die kracht. Met een krachtverdubbelaar ervaar je de meest natuurlijke fietservaring.
Hoe wordt de elektromotor geactiveerd?
Om gebruik te maken van de elektromotor heb je een accu nodig. Deze accu voorziet de motor van energie om zijn werk te doen. De accu speelt daarom een grote rol in de keuze van je elektrische fiets. Het is belangrijk dat de accu lang genoeg meegaat zodat je zorgeloos op je eindbestemming aan kunt komen.
De accu activeer je door middel van een klein apparaatje op je stuur. Met dit apparaatje kun je eenvoudig alle functies van je fiets regelen. Allereerst gebruik je de aan/uit knop om je elektrische fiets aan te zetten. Hiermee zet je ook het scherm van het apparaatje aan en kun je informatie aflezen zoals hoeveel accu je nog hebt en hoe snel je fietst. Daarnaast heb je hier ook een belangrijke functie: de bepaling van hoeveel ondersteuning je wil gebruiken. De meeste elektrische fietsen hebben 4-5 standen waar je uit kunt kiezen. Hoe meer ondersteuning je gebruikt, hoe meer je ook van de accu verbruikt.
Hoe moet je de accu opladen?
Je kunt je fiets gemakkelijk aan een snoer zetten om hem op te laden. Parkeer je je fiets buiten het bereik van een stopcontact? Dat is geen probleem, de meeste accu’s kun je gewoon met een sleuteltje loshalen van de fiets en mee naar binnen nemen. Dit is overigens ook aan te raden in de winter omdat de levensduur van de accu wordt verkort als hij veel in de kou staat.
Verschillende soorten en maten
Een elektrische fiets zorgt voor veel gemak bovenop het fietsplezier. Zo is het bijvoorbeeld een groot voordeel dat je de verlichting gemakkelijk vanaf het stuur aan kunt zetten. Bij sommige modellen is de verlichting zelfs in het frame geïntegreerd. Je kunt een elektrische fiets tegenwoordig ook in allerlei verschillende soorten en maten kopen. Ga je er bijvoorbeeld graag een middag op uit? Dan sluit een elektrische touring-/trekkingfiets het beste aan op jouw wensen. Gebruik je je fiets om naar je school of werk te komen? Dan kies je voor een elektrische stadsfiets.
Hoe werkt een tweedehands elektrische fiets?
Het is logisch dat je je afvraagt een tweedehands elektrische fiets kopen verstandig is. Gezien het prijskaartje van een nieuwe elektrische fiets wil je het waarschijnlijk toch overwegen, maar hoe goed is de batterij dan nog? De meeste fietsen zijn nog in top conditie, maar worden grondig door ons team gecontroleerd en opgeknapt waar nodig. Daarnaast besteden we extra aandacht aan de accu. Een accu wordt eventueel gereviseerd. Dit houdt in dat onderdelen worden vervangen waarmee je weer jaren vooruit kunt. De accu is na een revisie weer als nieuw. Een tweedehands fiets van Piest.nl is dus een goede keuze wanneer je een elektrische fiets wil kopen voor een aantrekkelijke prijs!